Pegasso

Palvelut

Budjetointi, tuloslaskenta ja ennustaminen

Budjetti on pitkään ollut yrityksen talouden johtamisen keskeinen väline. Se on liiketoimintasuunnitelman ja strategisten tavoitteiden konkretisoituma: hyvä budjetti on siis seurausta näistä ja kertoo, miten tuotot ja kulut suunnitelmien perusteella asettuvat. Budjetointi on saanut myös byrokraattisen ja hitaan työkalun maineen - on kuitenkin jokaisen yrityksen itsensä päätettävissä, esimerkiksi miten pitkään ja hartaasti prosessi vedetään läpi, tehdäänkö suoriteperusteinen vai kassavirtapohjainen budjetti, kiinteäksi ajanjaksoksi vai rullaavasti. Myös projekteissa budjetoinnista on paljon hyötyä.

Budjettia, ulkoista ja sisäistä laskentaa hyödyntävä tuloslaskenta puolestaan vertaa toteutumia tavoitteisiin niin asiakkaiden, tuotteiden kuin kustannusten osalta, analysoi poikkeamia konkreettiselle tekemisen tasolle asti ja antaa aineksia korjaavien toimenpiteiden mahdollisimman tarkkaan ja nopeaan toteuttamiseen. 

Ennustamisella tarkoitetaan juuri sitä: eteenpäin katsomista. Miltä yrityksen toiminnan, toimintaympäristön ja resurssien nähdään toteuman perusteella jatkossa näyttävän, ja miten se vaikuttaa yrityksen talouteen. Hyvin tehty ennustaminen antaa parhaimmillaan aikaisia signaaleja asiakkaista, tuotteista ja palveluista ja siitä, mihin paukkuja kannattaa suunnata.

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!